Mensen met geldproblemen slachtoffer van handel in schulden

schul 1jpg

In Nederland wordt een actieve handel gevoerd in dossiers van mensen die kampen met financiële moeilijkheden.

Bewindvoerders, die eigenlijk bedoeld zijn om bijstand te verlenen, ruilen dossiers onderling uit, waarbij de cliënten vaak opgezadeld worden met kosten tot wel 1000 euro per transactie.

“Mensen die al niets hebben, worden zo een investeringsobject.” Momenteel staan 266.000 mensen onder bewind in Nederland.

contant geld uit de muur te trekken in 2024!

Dit houdt in dat zij wegens langdurige schulden of bijvoorbeeld mentale aandoeningen, zoals dementie, niet zelf hun financiën mogen beheren. Bewindvoerders nemen deze verantwoordelijkheid op zich.

Sommige bewindvoerders echter verhandelen dossiers van hun cliënten, met aanzienlijke financiële gevolgen voor de betrokkenen, zoals aangetoond in onderzoek van RTL Nieuws.

Bewindvoerders die hun praktijk willen verbreden, betalen voor dossiers van collega’s die stoppen of met pensioen gaan.

Onder de bewindvoering variëren de bedragen van 300 tot 1500 euro per dossier. Dit heeft geleid tot bezorgdheid bij sociaal bewindvoerder Nelis van Steenhoven:

“Ik word regelmatig benaderd met de vraag of ik nog een paar dossiers wil kopen,” deelt hij mee. “Mensen die al niets hebben, worden hierdoor een investeringsobject.”

contant geld uit de muur te trekken in 2024!

De frequentie waarmee cliënten kosten in rekening krijgen gebracht bij doorverkoop van dossiers is onbekend. Volgens de Raad voor de rechtspraak vinden wekelijks tussen de 150 en 230 keer per jaar meerdere uitwisselingen van dossiers plaats tussen bewindvoerders.

De kosten die hierbij gerekend worden, variëren afhankelijk van de situatie en worden bepaald door de beoordeling van kantonrechters.

Familie Khaled heeft niet genoeg aan uitkering: Leefgeld is maar 150 euro per week

Het aankopen van een bewindsdossier is aantrekkelijk omdat bewindvoerders een deel van de kosten direct kunnen doorberekenen aan de nieuwe cliënt.

In rekening gebrachte kosten worden aangeduid als ‘aanvangskosten’ van 751 euro, terwijl ook 281 euro kan worden gevraagd voor een ‘eindafrekening’ door de vertrekkende bewindvoerder.

In totaal kan dit bedrag oplopen tot meer dan 1000 euro, terwijl de behoefte aan een nieuwe bewindvoerder meestal niet door de cliënten wordt geuit.

De sociaal jurist André Moerman, die gespecialiseerd is in bewindszaken, merkt op dat de toepassing van aanvangskosten op deze manier onjuist is.

contant geld uit de muur te trekken in 2024!

“Aanvangskosten zijn bedoeld voor situaties waarin iemand voor het eerst onder bewind komt en er veel werk nodig is om de financiën op orde te brengen,” volgens Moerman.

Familie Khaled heeft niet genoeg aan uitkering: Leefgeld is maar 150 euro per week

“Maar als een bewindvoerder met pensioen gaat of door de rechter wordt ontslagen, wordt een bestaand dossier overgedragen en heeft de nieuwe bewindvoerder daar meestal veel minder werk aan.”

In gevallen waarin bewindvoerders door de rechtbank worden ontslagen wegens wanpraktijken, blijven hun cliënten verplicht ‘aanvangskosten’ betalen aan de nieuwe bewindvoerder.

Afgelopen jaar heeft de kantonrechter in Almelo bewindvoeringskantoor Stichting Zonder Zorgen ontslagen wegens ‘onmiskenbaar slecht bewind’.

De 34 betrokkenen hebben een nieuwe bewindvoerder toegewezen gekregen, maar zullen zelf moeten opdraaien voor de aanvangskosten van 751 euro, zoals bepaald in de uitspraak.

contant geld uit de muur te trekken in 2024!

Bizar! De handel in dossiers van mensen met geldproblemen is levendig!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven